Félmilliós közönség előtt hódított a Tipo EV

A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi Autókiállítás látogatóit is elbűvölte.

Szeptember 5-10. között Münchenben rendezték meg az IAA MOBILITY 2023 nemzetközi autóipari kiállítást, ahol több mint 300 iparági újdonságot mutattak be, és mely több mint félmillió látogatót vonzott.  A rendezvényen a HIPA meghívására megjelent a Mouldtech Kft., Robert Bosch Kft. és a BME Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ közös fejlesztésében készülő – elektromos, ugyanakkor az ötvenes évek formavilágát idéző – versenyautó is. A jármű elektromos hajtásláncának fejlesztése érdekében a futóművet, a hajtásrendszert és a karosszériát is újratervezték a partnerek összehangolt munkájával. Az értékteremtő magyar mérnöki teljesítmény eredménye mellett napi több száz látogató állt meg és fotózkodott. Sokan arról érdeklődtek, hogy miként lehet egy ilyen járműre szert tenni. A zalaegerszegi gyár készen áll nem csak az elektromos, hanem a benzines típusok gyártására is.

Prof. Zöldy Máté, a BME Gépjárműtechnológia tanszékén működő Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ vezetője kiemelte: „Büszke vagyok, hogy a kollegáim és a hallgatóink munkájának és a partnerekkel való együttműködésnek az eredménye Magyarország egyik zászlóshajó projektje lett a Nemzetközi Autókiállításon. Az éles ipari projektek felgyorsítják a tudástranszfert az egyetem és a partnerek között, ami segít abban, hogy még jobbá váljunk!”. Az elkészült jármű nem csak egy piacon elérhető termék, hanem az egyetemen folyó oktatási és kutatási feladatokat is szolgálja.