Warm up lap – szakirányindító nap

X-Challenge Városi Mikromobilitás Verseny

Kedves X-Challenge Pályázó!

 

Készen állsz a városi mobilitás forradalmasítására? Vagy éppen a fenntartható közlekedés jövőjének alakítására, amely alapjaiban változtatja meg a jelenleg ismert városi közlekedést Budapest mértani közepén, a X. kerületben?

Tarts velünk az X-Challenge Városi mikromobilitás versenyen és koncepcióddal aktívan járulj hozzá a zöldebb kerület megteremtéséhez, a közlekedési szokások változtatásával egy fenntarthatóbb élet megvalósításához.

A mikromobilitás innovációs kihívás jövőbe látó középiskolásokat, egyetemistákat, vállalkozókat, gondolkodókat és a városok szerelmeseit kívánja megszólítani és felkérni olyan ötletes koncepciók, víziók, konkrét akciótervek kidolgozására, amelyben például a különböző generációk eltérő mobilitási igényeit figyelembe véve vagy különböző mikromobilitási eszközök alkalmazásával és mobilitási csomópontok kialakításával elérhetővé válhat a jövő fenntartható, zöld kerülete.

Az ötletverseny fő témája az mikromobilitás, így a jelentkezők ötleteinek, megoldásainak kapcsolódnia kell ezen területek legalább egyikéhez:

  • városi mobilitás forradalmasítása
  • fenntartható közlekedés jövője
  • zöldebb kerület megteremtése
  • közlekedési szokások megváltoztatása
  • mobilitási csomópontok kialakítása
  • bármely más mikromobilitással kapcsolatos ötlet vagy megoldás

Itt az idő, hogy akár egyedül vagy csapatban, újragondold és formáld a városi közlekedést!
A pályázati anyagokat 2023. október 16. éjfélig várjuk.

A versennyel és a pályázattal kapcsolatos részleteket itt találod: https://xgain.hu/x-challenge/

Nincs rossz ötlet, minden koncepció értékes!

Az X-GAIN csapata

https://xgain.hu/

Félmilliós közönség előtt hódított a Tipo EV

A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi Autókiállítás látogatóit is elbűvölte.

Szeptember 5-10. között Münchenben rendezték meg az IAA MOBILITY 2023 nemzetközi autóipari kiállítást, ahol több mint 300 iparági újdonságot mutattak be, és mely több mint félmillió látogatót vonzott.  A rendezvényen a HIPA meghívására megjelent a Mouldtech Kft., Robert Bosch Kft. és a BME Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ közös fejlesztésében készülő – elektromos, ugyanakkor az ötvenes évek formavilágát idéző – versenyautó is. A jármű elektromos hajtásláncának fejlesztése érdekében a futóművet, a hajtásrendszert és a karosszériát is újratervezték a partnerek összehangolt munkájával. Az értékteremtő magyar mérnöki teljesítmény eredménye mellett napi több száz látogató állt meg és fotózkodott. Sokan arról érdeklődtek, hogy miként lehet egy ilyen járműre szert tenni. A zalaegerszegi gyár készen áll nem csak az elektromos, hanem a benzines típusok gyártására is.

Prof. Zöldy Máté, a BME Gépjárműtechnológia tanszékén működő Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ vezetője kiemelte: „Büszke vagyok, hogy a kollegáim és a hallgatóink munkájának és a partnerekkel való együttműködésnek az eredménye Magyarország egyik zászlóshajó projektje lett a Nemzetközi Autókiállításon. Az éles ipari projektek felgyorsítják a tudástranszfert az egyetem és a partnerek között, ami segít abban, hogy még jobbá váljunk!”. Az elkészült jármű nem csak egy piacon elérhető termék, hanem az egyetemen folyó oktatási és kutatási feladatokat is szolgálja.

Az Erasmus+ együttműködés a végéhez közeledik

Az utolsó előtti vezetői találkozónk volt a héten az RWTH Aachenben az EcoCAR projektben, amelyet prof. Ahmed Al-Salmayeh vezet. Nyolc jordániai egyetem kapott nemzetközi támogatást elektromos és hibrid járműmérnöki szakoklevél kidolgozásához. A teszttanfolyamok már futnak. Felügyelőként és tanácsadóként megtudhattuk a projekt segítségével, hogy mi magunk miben tudunk fejlődni és jobbá tenni az oktatásunkat.

Kollégáink részt vettek a Silverstone Classic fesztiválon

A Mouldtech Kft-vel és a Robert Bosch Kft-vel közösen tanszékünk részt vesz a Tipo 184 múltidéző versenyautó fejlesztésében. A projekt keretében kollégáink: Dr. Zöldy Máté, Dr. Harth Péter és Nyerges Ádám, valamint Kocsis Bálint a Robert Bosch Kft. képviseletében jelen volt az idei Silverstone Classic fesztiválon, ahol a Tipo 184 versenyautó egyik változata is külön standot kapott. A Mouldtech Kft. részéről Tímári Dávid, Zsédely Róbert, Hegedűs Benjámin és Sárosi Soma jelent meg.

Angliában nagy hagyománya van az autósportoknak és az autós hagyományok ápolásának. A fesztiválon a versenysport több évtizedes fejlesztésit láthattuk. Először közelről, a boxutcában, miközben épp lázasan készültek a versenyzésre. Később pedig éles bevetésen is, ugyanis különböző kategóriákra bontva gyakorlatilag folyamatosan rótták a köröket bátrabbnál bátrabb pilóták a silverstoni aszfaltcsíkon. A versenypálya körüli területen a helyi márkaklubok állították ki szép, különleges és ritka autóikat. Mindezek mellett pedig, egy külön sátorban az utóbbi évtized Formula 1-es autói is helyet kaptak. A Tipo 184 versenyautó tökéletesen beleillett a környezetbe, a stand sok érdeklődőt vonzott. A ’40-es éveket idéző formájával üde színfolt volt, a legtöbb versenyautó inkább a későbbi korokból jelent meg.

Köszönjük szépen a részvételi lehetőséget a Mouldtech Kft-nek!

Egy hét van hátra a Mobilitástechnikai Konferencia és Kiállításig

Foglald le ma jegyedet! Ne felejtsd el lefoglalni a Gála Vacsora jegyedet is! Biztosítsd be az exkluzív 20% kedvezményt!

Az esemény a nemzetközi mobilitás mérnöki közössége számára a legjelentősebb kapcsolatépítési lehetőség lesz 2023. szeptember 12. és 14. között a Nemzetközi Barcelona Kongresszusi Központban, Spanyolországban. Ez egy fantasztikus hét lesz!

A három FISTA nap során a mobilitás technológiái, módszertanai és stratégiái kerülnek a fókuszba a tervezéstől és a gyártástól egészen a használatig azáltal, hogy összehozzuk a holnap mobilitási technológiájához szükséges mérnöki innováció számos különböző területét.

Nézd meg a programot az összes 4 eseményhez!
• FISITA Világkongresszus itt
• FISITA Európai Intelligens Biztonsági Konferencia itt
• FISITA
Mobilitás Világtalálkozó itt
• EuroBrake itt

Foglald le ma jegyedet! Biztosítsd be az exkluzív 20% kedvezményt! Használd a TMCEsmE23 kódot!
Nézd meg a regisztrációs oldalt, hogy hozzáférj az összes résztvevői csomag és Gála Vacsora lehetőséghez itt. További információkat találhatsz a FISITA eseményprogramjáról itt: www.fisita.com/tmce.

Emlékeztető… Ne felejtsd el lefoglalni a helyedet a Gála Vacsorán! A foglalások szeptember 6-án, szerdán éjfélkor zárulnak (CEST időzóna szerint). Siess… tartsd szem előtt a naptáradban!

Reméljük, hogy csatlakozni tudsz a FISITA-hoz szeptember 13-án, szerdán, 19:00 – 22:00 között a Nemzetközi Barcelona Kongresszusi Központ legfelső emeletén található teraszon. Élvezd a lenyűgöző kilátást a Földközi-tengerre, miközben beszélgetsz iparági kollégáiddal, új kapcsolatokat teremtesz, és élvezed az esti szórakozást! Ez egy fantasztikus este ígérkezik! Ne hagyd ki…

#TMCE #FISITA #Barcelona

IVT már a Blikkben is!

A tudományos munka közérthetővé tétele mindig nagy kihívás a kutatók számára. A Kompetencia Központ megnyitója kapcsán közérthetően kerül bemutatásra a Mouldtech-vel és a Robert Bosch Kft-vel közös járműfejlesztési projektünk:

 

https://www.blikk.hu/ferfiaknak/auto/versenyautobol-elektromos-tesztauto/hgx9yjc

FISITA TMCE 23 Konferencia

Csatlakozzon a FISITA-hoz az EuroBrake 2023 rendezvényen… Csak 9 hét van hátra!
Foglalja le jegyét még ma és élvezze a 20% kedvezményt!

Az 12. EuroBrake 2023. szeptember 12-14. között kerül megrendezésre a Spanyolországi Barcelona Nemzetközi Kongresszusi Központban.

Az EuroBrake a világ legnagyobb éves féktechnológiai konferenciája. Az eseményre a fékipar legfontosabb szereplői gyűlnek össze, ideértve az autó- és tehergépjármű-alkatrész gyártókat és beszállítókat, a nyersanyag szállítókat, valamint a vasúti, légi és akadémiai szektor képviselőit.

Az eseményen számos technikai előadásra kerül sor, színvonalas előadók és kerekasztal-beszélgetések mellett, valamint kiállítás is lesz, ahol a vezető mobilitási rendszerek márkái mutatkoznak be.

A konferencián 130 technikai tanulmányt mutat be 23 technikai ülésen és 3 panelbeszélgetésen keresztül, valamint a kiállítás is látogatható. Az EuroBrake 2023 három napja során kiváló lehetőség nyílik a tudásmegosztásra, szakmai kapcsolatépítésre és üzleti együttműködésre.

Foglalja le jegyét még ma és élvezze a 20% kedvezményt! Használja a TMCEsmE23 kódot.

Tekintse meg a regisztrációs oldalt, ahol elérhetőek a jegycsomagok különböző opciói

További információk a FISITA eseménynaptáráról: www.fisita.com/eurobrake

Az előadók között szerepelnek:

  • Dr. Marko Weirich, Senior Manager CAE Functions & Analytics, Daimler Truck AG
  • Pierre Garnier, Senior Manager Brakes Engineering, Jaguar Land Rover
  • Tomasz Gonet, Komponensmérnök, Jaguar Land Rover
  • Roy Link, elnök és vezérigazgató, Link Engineering Co., tulajdonos

Pszt… Érdeklődik a FISITA Munkacsoport Fórumok és Stratégiai Ülések iránt, amelyek a TMCE keretében zajlanak? Az EuroBrake három napja alatt a FISITA a kezdeti FISITA Munkacsoport Fórumokat és FISITA Klímaváltozási Üléseket szervez. Csatlakozzon a FISITA csapatához a Knowledge Lounge-ban!

*Karbonsemleges Mobilitás Munkacsoport                        Kedd, szeptember 12.             10:00 – 12:00

*Digitalizáció Munkacsoport                                                  Kedd, szeptember 12.             15:15 – 17:15

*Iparági Zavarok Munkacsoport                                            Szerda, szeptember 13.          15:15 – 17:15

*Intelligens Biztonság Munkacsoport                                  Csütörtök, szeptember 14.     10:00 – 12:00

*Következő Generációs Mobilitás Munkacsoport              Csütörtök, szeptember 14.     15:15 – 17:15

Érdeklődés: www.fisita.com vagy lépjen kapcsolatba a FISITA csapatával: Daniele Ventriglia, FISITA Műszaki Menedzser,

Foglalja le jegyét még ma és élvezze a 20% kedvezményt! Használja a TMCEsmE23 kódot.

Tekintse meg a regisztrációs oldalt, ahol elérhetőek a jegycsomagok különböző opciói

További információk a FISITA eseménynaptáráról: www.fisita.com/eurobrake

#TMCE #FISITA #EuroBrake #workinggroups #carbonneutral #digitalisation #industrydisruption #intelligentsafety #nextgenerationmobility #climatechange #membership #STA #Barcelona

Elektromos vagy szintetikus?

Elektromos vagy szintetikus? A valósi kérdés nem az, hogy mivel megy az autónk, vagy milyen hajtásláncot és energiaforrást használunk, hanem hogy szükséges-e a mobilitásunk és ahhoz a legfenntarthatóbb formát választjuk-e. Tudjátok, hogy az új autók mekkora hányada cégautó? És vajon ezek fogyasztása és kibocsátása hogyan viszonyul a többiekhez? Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk a Cégautó és Flottakonferencián. A háttérbeszélgetés ezen a linken olvasható.

Virt Márton látogatása a Karlsruhei Műszaki Egyetemen

Kollégánk Virt Márton egyhónapos látogatást tett a Karlsruhei Műszaki Egyetem (KIT) Katalíziskutató és Technológiai Intézeténél (IKFT), hogy új, a fejlett tüzelőanyagok területén megvalósuló kutatási együttműködési lehetőségekről egyeztessen. A sikeres látogatás során két hosszútávú együttműködési lehetőség rajzolódott ki, melynek alapját az IKFT korszerű tüzelőanyag-szintézis technológiái, valamint tanszékünk motorfékpadi kutatások terén szerzett több évtizedes tapasztalata adja. Az új kutatásaink során az IKFT által előállított speciális vegyületek motorfékpadi vizsgálatát végezzük el, valamint olyan mesterséges intelligencia alapú prediktív eszköz készítésébe kezdünk ami a vegyületek tervezésekor szolgál hasznos támpontként. Az aktív együttműködés egyik első lépéseként az intézet elvégezte számos olyan tüzelőanyagmintánk analízisét amelyek jelenlegi kutatásaink fókuszát adják.

Az együttműködési lehetőségek keresésén túl tapasztalatcsere is történt, mely során az intézet demonstrálta innovatív oximetilén-éter előállítási technológiáit, valamint a KIT Bioliq® üzemét ahol európai egyetemek közt egyedülálló mennyiségű szintetikus benzin termelhető. Ezen kívül bemutatták a KIT motorfékpadi infrastruktúráját is, ami saját infrastrukturális fejlesztéseinkhez nyújthat hasznos támpontot.