Bosch x Richter Innovátorok Napja

Bosch x Richter Innovátorok Napja

Program

Regisztráció

Bosch x Richter Ipari Innovációs Díj

Fedezd fel az új pályázati lehetőséget, melyet a magyarországi Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. közösen hirdetett meg. A pályázatra olyan innovatív megoldásokat küldhettek be mobilitás vagy egészségügy területén, melyek megoldást jelentenek ezen két terület mindennapi kihívásaira. Tegyétek próbára innovatív ötleteiteket!

Jelentkezz 2024. május 5-ig a Bosch x Richter innovációs pályázatára és legyen tied a fődíj, mely egyéni nyeremény esetén nettó egymillió forint, vagy jelentkezz csapatban és vigyétek el a tagonkénti ötszázezer forint összegű nyereményt!

Az innováció itt és most kezdődik. Legyetek ti azok, akik változást hoznak!

Bővebb infókért kattints a linkre:

www.boschxrichter.hu

FISITA World Mobility Summit

Prof. Zöldy Máté a GTE támogatásával tartott előadást a 2023 őszén megrendezett FISITA konferencián Barcelonában. A kétévenként megrendezett esemény fókuszában a mobilitás, a járművek transzformációja állt. A kutatócsoport vezető előadásában a körülöttünk változó rendszereket a kognitív mobilitás aspektusából mutatta be.

Warm up lap – szakirányindító nap

X-Challenge Városi Mikromobilitás Verseny

Kedves X-Challenge Pályázó!

 

Készen állsz a városi mobilitás forradalmasítására? Vagy éppen a fenntartható közlekedés jövőjének alakítására, amely alapjaiban változtatja meg a jelenleg ismert városi közlekedést Budapest mértani közepén, a X. kerületben?

Tarts velünk az X-Challenge Városi mikromobilitás versenyen és koncepcióddal aktívan járulj hozzá a zöldebb kerület megteremtéséhez, a közlekedési szokások változtatásával egy fenntarthatóbb élet megvalósításához.

A mikromobilitás innovációs kihívás jövőbe látó középiskolásokat, egyetemistákat, vállalkozókat, gondolkodókat és a városok szerelmeseit kívánja megszólítani és felkérni olyan ötletes koncepciók, víziók, konkrét akciótervek kidolgozására, amelyben például a különböző generációk eltérő mobilitási igényeit figyelembe véve vagy különböző mikromobilitási eszközök alkalmazásával és mobilitási csomópontok kialakításával elérhetővé válhat a jövő fenntartható, zöld kerülete.

Az ötletverseny fő témája az mikromobilitás, így a jelentkezők ötleteinek, megoldásainak kapcsolódnia kell ezen területek legalább egyikéhez:

  • városi mobilitás forradalmasítása
  • fenntartható közlekedés jövője
  • zöldebb kerület megteremtése
  • közlekedési szokások megváltoztatása
  • mobilitási csomópontok kialakítása
  • bármely más mikromobilitással kapcsolatos ötlet vagy megoldás

Itt az idő, hogy akár egyedül vagy csapatban, újragondold és formáld a városi közlekedést!
A pályázati anyagokat 2023. október 16. éjfélig várjuk.

A versennyel és a pályázattal kapcsolatos részleteket itt találod: https://xgain.hu/x-challenge/

Nincs rossz ötlet, minden koncepció értékes!

Az X-GAIN csapata

https://xgain.hu/

Félmilliós közönség előtt hódított a Tipo EV

A klasszikus formavilág és a legmodernebb technika bravúros mérnöki ötvözete az IAA Nemzetközi Autókiállítás látogatóit is elbűvölte.

Szeptember 5-10. között Münchenben rendezték meg az IAA MOBILITY 2023 nemzetközi autóipari kiállítást, ahol több mint 300 iparági újdonságot mutattak be, és mely több mint félmillió látogatót vonzott.  A rendezvényen a HIPA meghívására megjelent a Mouldtech Kft., Robert Bosch Kft. és a BME Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ közös fejlesztésében készülő – elektromos, ugyanakkor az ötvenes évek formavilágát idéző – versenyautó is. A jármű elektromos hajtásláncának fejlesztése érdekében a futóművet, a hajtásrendszert és a karosszériát is újratervezték a partnerek összehangolt munkájával. Az értékteremtő magyar mérnöki teljesítmény eredménye mellett napi több száz látogató állt meg és fotózkodott. Sokan arról érdeklődtek, hogy miként lehet egy ilyen járműre szert tenni. A zalaegerszegi gyár készen áll nem csak az elektromos, hanem a benzines típusok gyártására is.

Prof. Zöldy Máté, a BME Gépjárműtechnológia tanszékén működő Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ vezetője kiemelte: „Büszke vagyok, hogy a kollegáim és a hallgatóink munkájának és a partnerekkel való együttműködésnek az eredménye Magyarország egyik zászlóshajó projektje lett a Nemzetközi Autókiállításon. Az éles ipari projektek felgyorsítják a tudástranszfert az egyetem és a partnerek között, ami segít abban, hogy még jobbá váljunk!”. Az elkészült jármű nem csak egy piacon elérhető termék, hanem az egyetemen folyó oktatási és kutatási feladatokat is szolgálja.

Az Erasmus+ együttműködés a végéhez közeledik

Az utolsó előtti vezetői találkozónk volt a héten az RWTH Aachenben az EcoCAR projektben, amelyet prof. Ahmed Al-Salmayeh vezet. Nyolc jordániai egyetem kapott nemzetközi támogatást elektromos és hibrid járműmérnöki szakoklevél kidolgozásához. A teszttanfolyamok már futnak. Felügyelőként és tanácsadóként megtudhattuk a projekt segítségével, hogy mi magunk miben tudunk fejlődni és jobbá tenni az oktatásunkat.

Kollégáink részt vettek a Silverstone Classic fesztiválon

A Mouldtech Kft-vel és a Robert Bosch Kft-vel közösen tanszékünk részt vesz a Tipo 184 múltidéző versenyautó fejlesztésében. A projekt keretében kollégáink: Dr. Zöldy Máté, Dr. Harth Péter és Nyerges Ádám, valamint Kocsis Bálint a Robert Bosch Kft. képviseletében jelen volt az idei Silverstone Classic fesztiválon, ahol a Tipo 184 versenyautó egyik változata is külön standot kapott. A Mouldtech Kft. részéről Tímári Dávid, Zsédely Róbert, Hegedűs Benjámin és Sárosi Soma jelent meg.

Angliában nagy hagyománya van az autósportoknak és az autós hagyományok ápolásának. A fesztiválon a versenysport több évtizedes fejlesztésit láthattuk. Először közelről, a boxutcában, miközben épp lázasan készültek a versenyzésre. Később pedig éles bevetésen is, ugyanis különböző kategóriákra bontva gyakorlatilag folyamatosan rótták a köröket bátrabbnál bátrabb pilóták a silverstoni aszfaltcsíkon. A versenypálya körüli területen a helyi márkaklubok állították ki szép, különleges és ritka autóikat. Mindezek mellett pedig, egy külön sátorban az utóbbi évtized Formula 1-es autói is helyet kaptak. A Tipo 184 versenyautó tökéletesen beleillett a környezetbe, a stand sok érdeklődőt vonzott. A ’40-es éveket idéző formájával üde színfolt volt, a legtöbb versenyautó inkább a későbbi korokból jelent meg.

Köszönjük szépen a részvételi lehetőséget a Mouldtech Kft-nek!

Egy hét van hátra a Mobilitástechnikai Konferencia és Kiállításig

Foglald le ma jegyedet! Ne felejtsd el lefoglalni a Gála Vacsora jegyedet is! Biztosítsd be az exkluzív 20% kedvezményt!

Az esemény a nemzetközi mobilitás mérnöki közössége számára a legjelentősebb kapcsolatépítési lehetőség lesz 2023. szeptember 12. és 14. között a Nemzetközi Barcelona Kongresszusi Központban, Spanyolországban. Ez egy fantasztikus hét lesz!

A három FISTA nap során a mobilitás technológiái, módszertanai és stratégiái kerülnek a fókuszba a tervezéstől és a gyártástól egészen a használatig azáltal, hogy összehozzuk a holnap mobilitási technológiájához szükséges mérnöki innováció számos különböző területét.

Nézd meg a programot az összes 4 eseményhez!
• FISITA Világkongresszus itt
• FISITA Európai Intelligens Biztonsági Konferencia itt
• FISITA
Mobilitás Világtalálkozó itt
• EuroBrake itt

Foglald le ma jegyedet! Biztosítsd be az exkluzív 20% kedvezményt! Használd a TMCEsmE23 kódot!
Nézd meg a regisztrációs oldalt, hogy hozzáférj az összes résztvevői csomag és Gála Vacsora lehetőséghez itt. További információkat találhatsz a FISITA eseményprogramjáról itt: www.fisita.com/tmce.

Emlékeztető… Ne felejtsd el lefoglalni a helyedet a Gála Vacsorán! A foglalások szeptember 6-án, szerdán éjfélkor zárulnak (CEST időzóna szerint). Siess… tartsd szem előtt a naptáradban!

Reméljük, hogy csatlakozni tudsz a FISITA-hoz szeptember 13-án, szerdán, 19:00 – 22:00 között a Nemzetközi Barcelona Kongresszusi Központ legfelső emeletén található teraszon. Élvezd a lenyűgöző kilátást a Földközi-tengerre, miközben beszélgetsz iparági kollégáiddal, új kapcsolatokat teremtesz, és élvezed az esti szórakozást! Ez egy fantasztikus este ígérkezik! Ne hagyd ki…

#TMCE #FISITA #Barcelona

IVT már a Blikkben is!

A tudományos munka közérthetővé tétele mindig nagy kihívás a kutatók számára. A Kompetencia Központ megnyitója kapcsán közérthetően kerül bemutatásra a Mouldtech-vel és a Robert Bosch Kft-vel közös járműfejlesztési projektünk:

 

https://www.blikk.hu/ferfiaknak/auto/versenyautobol-elektromos-tesztauto/hgx9yjc